3 Kasım 2010 Çarşamba

Atatürk Hangi Takımlıydı ?

Yılmaz Özdil'in bugünkü Fanatik gazetesinde bir yazısına rastladım. Kendisi Atatürk'ün hangi takımı tutar laflarına son noktayı koymuş gibi gözüküyor. Bana görede Yılmaz Özdil'in ilk satırlarındaki gibi Atatürk aslında kendi yaşadığı zamanda ve vefatından sonraki zamanında kurulan tüm takımların taraftarıdır. Fakat hala hangi takımlıdır diye gereksiz yere tartışanlar var bu yüzden bu yazıyı blogumda paylaşmak istedim. Biraz uzunca bir yazı olduğu için sadece özet olan bölümlerini buraya yazmak istiyorum yazının tamamını okumak isteyenler olursa aşağıdaki linkten yazının tamamına ulaşabilirler..


Sözü Yılmaz Özdil'e bırakmadan önce kendisinin koyu bir Göztepeli olduğununda altını çiziyorum. Zaten kendiside yazısına başlamadan önce bunu söylemiş.


“Sen İzmirlisin, o yüzden Atatürk’ü kendi şehrine malediyorsun” diye itiraz edecek olanları, en baştan uyarayım. Bu satırların yazarı, doğma büyüme Göztepeli’dir. Göztepe-Karşıyaka rekabetini ise, bilen bilir, Fenerbahçe-Galatasaray rekabetine benzemez kardeşim!

Ama. Evet, İzmirliyim ve Atatürk hakkında doğruları yazmak, boynumuzun borcu.


Karşıyaka, İzmir’in, Türkler tarafından kurulan ilk spor kulübü... Forma renklerini oluşturan yeşil’i İslamiyet’i, kırmızı’sı bayrağımızı simgeler. Çünkü, İzmir’deki yabancı spor kulüplerine karşı, Türk gençlerinin meydan okuması olarak kurulmuştur.
Bir numaralı üyesi ve kurucusu, Kadızade Zühtü Işıl, Birinci Dünya Savaşı’nda vuruştu, hatta Filistin’de İngilizler’e esir düştü, kurtuldu, evine-ailesine gideceğine, koşa koşa Çanakkale’ye gitti ve ardından milli mücadeleye katıldı. Kuvayı Milliye kahramanıdır.
Dünyada... İşgal edildiği gün, bir ulusun kurtuluş savaşını başlatan, işgali sona erdiği gün, o ulusun kurtuluş savaşını sonlandıran bir başka şehir yoktur, İzmir’den başka.

İzmir’in böyle bir ayrıcalığı vardı Mustafa Kemal için.. Ve, o şehrin, milli mücadeleye katılan ilk spor kulübü Karşıyaka’nın yeri de ayrıydı haliyle.


Ne yaptı?


Armasında ay-yıldız, yani, Türk bayrağını taşıma onurunu verdi Karşıyaka’ya!


Mustafa Kemal’in isteğiyle, armasında ay-yıldız taşıma onuru verilen ilk ve tek spor kulübü, Karşıyaka’dır. Başka yoktur.


İşte bu nedenle, Atatürk için illa bi spor kulübünün adresi gösterilecekse, buna en yakın olanı, Karşıyaka’dır.

Atatürk’ün manevi kızı ve Cumhuriyetimizin ilk tarih profesörlerinden olan Afet İnan, bizzat anlatmıştır. Mustafa Kemal, “ben sporcunun, zeki, çevik ve ahlâklısını severim” sözünü, Karşıyaka Spor Kulübü’nü ziyaret edip, futbol ve özellikle sosyal hayata katılan pırıl pırıl kızlarımızın tenis idmanlarını seyrettikten sonra söylemiştir.

İzmir milletvekilidir Atatürk.


Eşini İzmir’den aldı.


Annesi İzmir’de yatıyor.


Karşıyaka’da.

Spor denilen kavram, sadece attık-yedik meselesi değildir, skordan ibaret değildir. Özellikle Türkiye için, milli mücadele demektir, bağımsızlık, özgürlük, çağdaşlık demektir.

Vay efendim, “bizim kulübü ziyaret etti, bizim taraftarımızdır” filan, hikayedir.
İlla adres lazımsa. Mustafa Kemal, İzmirlidir.
Karşıyaka taraftarıdır.

0 yorum / sen de yaz !:

ÜST TARAFA DÖN