23 Temmuz 2012 Pazartesi

Will Thomas Kimdir ??

Bugün basketbol takımımızın ilk yabancı transferi gerçekleşti; Will Thomas. Gelin kendisini kısaca tanıyalım. Will Thomas geçen sene de özellikle 4 numara pozisyonda çektiğimiz sıkıntıya çözüm olarak da gördüğüm bir oyuncuydu. Takımımıza katılması, Eurochallenge’da Final 4’u zorlamak adına bence oldukça doğru bir hamle oldu. Birebir olarak İlkan ile karşılaştıracağım kendisini ama öncelikle kimdir bu Will Thomas sorusunun cevabını vereyim.

1986 doğumlu oyuncu, kolej kariyerini George Mason gibi adını iktisat konusunda duyurmuş bir okulda geçirdi. George Mason söz konusu basketbol olunca çok önemli bir isme sahip değil, 2006 senesinde NCAA Tournament’ta Yarı Final’e kalması dışında (O takım son dönemin en çok ses getiren takımlarından biridir NCAA Tournament'da). Will Thomas o kadroda kendisine önemli yer bulan bir oyuncu idi. İlgili sezonda 11.8 sayı, 7.1 rebound ortalamasına sahip Will Thomas’ın NCAA'de 4 sene ortalaması ise 11.9 sayı, 7.6 rebound. Henüz ikinci sınıftayken NCAA Tournament’ta büyük sükse yapan kadroda yer alan oyuncu, o sezondan sonra istatistiklerini hep yukarıya taşıdı; üçüncü sınıfta 13.3 sayı, 6.9 rebound, son sınıfta ise 16.1 sayı, 10.4 rebound ortalamalarını tutturdu. İlk profesyonel deneyimini Belçika’da Liege’de yaşayan Thomas, ordan Belçika’nın önemli takımlarından Ooestende’ye transfer oldu. Geçen sene ise Beşiktaş Milangaz’nın da rakibi olan Armia Tblisi’de oynayan Thomas, Gürcistan Ligi’nde maç başına 16,6 sayı-7,8 rebound ortalama tutturdu. Omuzunda kariyerinin ilk senesinde taktığı okulunun bulunduğu konferansın çaylak takımına seçilmesi, takip eden 3 senede ise konferansın en iyi defans takımında yer bulması, okulunun tarihinin en skorer sekizinci, en çok rebound alan üçün ve en çok maça çıkan oyuncusu olması, 2006 NCAA Tournament’da iki defa maçın en iyi oyuncusu seçilmesi ve Belçika’da MVP seçilmesi gibi rozetleri taşıdığını da not düşelim.

İlkan ile karşılaştırma kısmına geleyim. Daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, temel istatistikler yerine verimlilik puanlarının kullanımının daha doğru olacağını. Armia Tblisi geçen sene bizim gibi Eurochallenge’da mücadele etti (NBA’den lokavt sebebi ile gelen oyuncuları olmuşlardı fakat takım içi denge ve seviye olarak bizim oldukça altımızda yer alan bir takım olduklarından Avrupa’da varlık gösteremediler ve ilk turda elendiler). İlkan geçtiğimiz sezon Eurochallange maçlarında dakika başına 0,29 verimlilik üretebilmişken daha dağınık basketbol oynayan Armia Tblisi’de Will Thomas 0,32 verimlilik üretmiş. Daha skorer olan ama bunu da daha çok şut kullanarak gerçekleştiren Will Thomas, İlkan’a göre hem daha iyi rebound sezgisine sahip hem de savunmada rakibini daha çok zorluyor. Ayrıca George Mason’da topu paylaşması istenen bir oyuncu olmasının sonucunda saha görüşü de daha iyi diyebiliriz. Elbetteki takımlar arası yapılan karşılaştırmalarda oyun stillerinin farklılıkları altı çizilebilecek net sonuçlar verme noktasında engel olacaklardır fakat Eurochallenge seviyesi için iyi bir yabancı Will Thomas. Ve bir başka artı özelliği de, Gürcistan pasaportu olması sebebi ile Amerika’lı kontejyanını kullanmıyor oluşumuz. Armia Tblisi’nin lig maçlarında skor üretmesi için daha çok güvenilen isim olurken, bu sorumluluğu da 60,38% ikilik yüzdesi ile başarıyla taşıd.

Kendisinden yeni bir Hosley olmasını bekleyebilir miyiz sorusuna hangi Hosley sorusu ile cevap vermek gerekir. Bireyselliği tavan yapmış ve bu yüzden takımın ritmine zarar veren Hosley mi yoksa kendisini takımın hücum silahları arasında gören bir Hosley mi. İlki olmayacağını düşünüyorum, ikincisi içinse o seviyeye çıkma potansiyeli olan bir oyuncu olarak umutluyum. Andre Smith ile karşılaştırdığımızda, Andre Smith kapalı kutuydu bizim için çünkü hem küçük bir kolejden geliyordu hem de İngiltere Ligi’nde oynuyordu. O kapalı kutu’dan oldukça iyi bir oyuncu çıkmıştı (sadece saha içi performansı için konuşuyorum). Will Thomas okul tarihinde çok öneli yer tutan bir kadrodan geliyor, fundamental’ı çok daha iyi ve sorumluluk altında ezilmeyen bir oyuncu. Avrupa’da belki yıldızı çok parlamamış durumda fakat, özellikle geçen seneki performansı ile o yıldızı parlatmaya hazır olduğunu göstermiş bir oyuncu. Ve eminim sezon başlar başlamaz o yıldız da parlamaya başlayacak.

Takımımıza hayırlı olması dileğiyle...


Erinç Atilla

2 yorum / sen de yaz !:

Adsız 23 Temmuz 2012 21:14  

verdiğin bilgiler için teşekkürler. hayırlısı olsun takımımza

Çetin 24 Temmuz 2012 12:15  

Çok teşekkürler, yazılarınızı takdirle okuyor ve çoğu düşüncenizi paylaşıyorum

ÜST TARAFA DÖN