29 Ağustos 2012 Çarşamba

Altyapı Gelişmeleri (!)

Gelişme her ne kadar ileriye gitme, daha iyi seviyeye gelme gibi fiillerle eş anlamlı kullanılsa da, ve son dönemde basketbol altyapımızdan gelen haberleri bu şekilde tanımlamak oldukça zor olsa da başlığı yumuşak atmak istedim.

Bugüne kadar herhangi bir yönetimde yer almadığım gibi, mevcut yönetimde de fiilen bir görevim bulunmuyor. Basketbol sevgim sebebi ile (yakın çevrem normal bir sevgi olmadığını çok iyi bilir) şubemizle çok daha fazla ilgileniyorum. Görev almamış olmamdan dolayı, özellikle altyapı düzeyinde işlerin ne şekilde cerayan ettiğini, neler yapılmak istendiğini ve neler genellikle tanışıklığımız henüz benim Amerika'da yaşadığım yıllara dayanan Can'dan (Özakın) alıyordum. Bu sebeple de önceliği ona vermek istedim altyapı ile ilgili gelişmeler hakkında bir yazı yazması için, sonuçta bu iş için emek harcayanlardan birisiydi kendisi, işin mutfağındaydı ve o da son haberlerden sonra bir yazı kaleme aldı.

Altyapı ile ilgili takip ettiğim üç tane ana konu vardı, çalışanların maaşlarının bir süredir ödenmediği, Nergiz'in kapatılması ve dün cerayan eden Mustafa Albere'nin görevden alınması. Can'ın yazısında konuların detaylarını bulabilirsiniz. Ben biraz daha makro olarak ele almak istiyorum.

Altyapı, bugün yaptığınız bir yatırımı 3-5 seneden önce geri ödemeyen bir sistemdir. Ve tam da bunun için çoğu takım transferlerle kadro oluşturur, daha kolaydır çünkü. Bu şekilde bir dinamiğe sahip yapı, üzerinde çok fazla oynamalara izin vermez, zira sonuçlarını almaya çalışırken atılacak yanlış adımlardan dönüş çok daha uzun senelere (belki 10 yıla varan) yayılır. Ne yazık ki, bir şekilde işleyen (daha iyiye gitme potansiyeli var) bir altyapımız varken, kongre sonrasında bayağı ciddi değişikliklere gidiyoruz. Bunların alt sebebi idari karar olabilir, fakat bu değişiklikleri ben gelişme olarak değil, küçülme olarak görüyorum ve beni ciddi anlamda tedirgin ediyor.

Bu tedirginliğimin sebebi, basketbol piyasasındaki değişim. Hiç bir zaman İstanbul takımları kadar bütçemiz olmayacak. Sebebi bizden bağımsız, İzmir hiç bir zaman İstanbul kadar sermaye birikime sahip olmayacak. Kaldı ki biz İzmir'i değil Karşıyaka'yı temsil ediyoruz spor arenasında. Basketbol'un her geçen gün daha popüler olduğu bir ülkede, basketbol oyuncularının kazançlarında da ciddi artışlar olacak ve oluyor da. Bu sistemin değişmeden devam ettiği durumda (kişisel beklentim bu yol bizi İtalya'ya çıkartır, liglerinin ve takımlarının durumlarını yazmak istesem ayri bir konu çıkar) biz rotasyon oyuncuları için bile gereken ücreti ödemekte zorlanacağız yakın gelecekte. Altyapı işte tam da bu noktada bizim mücadele edebilmemizi, ayakta kalabilmemizi sağlayan yegane temel olacak, gerek A Takım'a çıkan oyuncularla gerekse de başka takımlara transferle gönderdiklerimizle. Ve işte biz çok hızlı bir şekilde altyapı'da küçülme hamleleri atıyoruz. Bunun sonuçlarının ilerde klubümüzü çok ciddi bir şekilde etkileyebileceğini bilmeden belki de...

En kısa zamanda umarım küçülme adımları olarak adlandırılabilecek bu kararların sebepleri ve altyapı olarak neler yapılmak istendiği, altyapı'ya gereken önemin verileceğini gösteren kararlarla beraber açıklanır...Şu andaki resmi, oyuncu transferleri konusunda ne kadar doğru adımlar atıyorsak, altyapı konusunda da o kadar yanlış adımlar attığımız şeklinde yorumluyorum...

Erinç Atilla

1 yorum / sen de yaz !:

Avram 30 Ağustos 2012 00:31  

Erinç, dün de sordm cevap alamadım arkadaşlardan. Bir sistemi toptan değiştiriyorsan, elinde yeni bir planlama olması gerekir. Bizde bu planlama var mı? Hocalar gönderilirken, altyapıda üstlerine yatırım yapılan oyuncular elden çıakrılırken ( 3 makedon çocuk) yeni hocaların ahzır mı? altyapıya alacağın yeni oyuncular var mı? Bütçesi sıkıntılı ama kendi yağı ile kavrulma yolunda önemli adımlar atmış olan sistemi ortadan kaldırırken, yeni kaynakların hazır mı? Değilse, şube bütçesinden mi kaynak ayıracaksın? Bu soruların cevapları hayır ise yapılan işlerin adı kelimenin tam anlamı ile KEPAZELİKTİR.

ÜST TARAFA DÖN