29 Ekim 2012 Pazartesi

İstatistiklerle Futbol

Rakamlara olan yakınlığım daha önceki farklı post'larda gözünüze çarpmıştır. Bu yakınlığın bir sonucu olarak daha önce futbol ile ilgili yazdığım bir post vardı. Özet olarak alacağım bilgi şu olacaktır; 

6 senenin maç başına ortalama, ilk iki için; 1.89 puan, 1.58 atılan gol, 0.90 yenilen gol...Playoff için; 1.66 puan, 1.38 atılan gol, 1.03 yenilen gol...

Peki 2012-2013 sezonunda neler yapıyoruz ve elimizdeki istatistiğin yukarıdaki ortalamalara göre durumu nedir sorularını cevaplandırmak gerekir. Aslında belirli aralıklarla şahsi twitter hesabımdan paylaşmış olsam da, ilerisi için kendime not, belirli dönemlerle burada da yazmakta fayda var.

9 haftanın sonunda takımımız topladığı 17 puanla ligde üçüncü sırada, kalemizde gördüğümüz 10 gole karşılık rakip kaleleri 11 defa havalandırdık. Maç başına baktığımızda 1.89 puan, 1.22 atılan gol, 1.11 yenilen gol ortalamamız var. Son 6 senenin rakamlarına bakınca ise şu anda ligin üst tarafında kalıp Süper Lig hasretini gidermek için doğru sonuçları aldığımızı görebiliyoruz, oynanan futbolun kalitesi ayrı bir yazı konusu olur.

Bu 9 haftalık dönemi ay bazında ele alırsak ise, ilk 4 haftada 10 puan toplamıştık, kalemizde gördüğümüz 2 gole karşılık attığımız 6 gol ile. Bu dönemin ortalaması maç başına 2.5 puan, 1.5 atılan gol ve 0.5 yenilen gol.

İkinci 4 haftaya baktığımızda ise çok farklı bir tablo çıkıyor ortaya, bu 4 maçta sadece 4 puan toplayabildik, kalemizde 8 gol görüp sadece 3 gol atarak. Bu 4 haftalık ortalamamız maç başına 1 puan, 0.75 atılan gol ve 2 yenilen gol.

9 haftanın sonundaki ortalamamızın, ilk 4 hafta elde ettiğimiz sonuçların büyük etkisi sonucu olduğu ve ikinci 4 haftada sakatlıkların da etkisi ile ilk 4 haftanın kazanımlarından yediğimizi söylemek, uzay mekiği mühendisliği değil. Umarım dün akşam kalemizde gol görmeden aldığımız 2-0'lık galibiyet ile tekrar ligin başındaki performansımıza geri dönüş için ilk adımı atmış oluruz.

Erinç Atilla

0 yorum / sen de yaz !:

ÜST TARAFA DÖN