14 Mayıs 2013 Salı

İstatistiklerle Futbol Vol.VII

Sezon başından beri aylık dönemler itibariyle futbol takımımızın performansının geçtiğimi senelerdeki ilk iki takımları ve playoff takımları ile kıyaslamak için bu yazı dizisini devam ettirmiştim. Sezonu bitirdiğimize göre özet olarak bazı bilgileri geçeyim...

Sezon 34 maçta, 47 puan, 37 atılan gol ve 39 yenilen gol ile tamamladık...Bu seneki ortalamalarımız maç başına 1.38 puan, 1.09 atılan gol ve 1.15 yenilen gol. Bu performansın haftalık kırılımını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Görüldüğü gibi binbir zorlukla uğraştığımız sezona, ilk haftalarda beklenmedik bir şekilde iyi performans göstererek girmiştik. İlk 4 maçın sonucu bu durumu çok net bir şekilde gözler önüne seriyor. Bunun çeşitli etkenleri olabilir (rakipler tarafından baştan aşağıya yeni bir takım olduğumuz için tanınmıyor olmamız, maddi problemlerin henüz daha çok ciddi boyutlara ulaşmamış olması ilk aklıma gelenler), fakat bu performansı ilerleyen haftalara devam ettiremediğimiz de çok belli. Özellikle ilk yarının son 5 maçı ve ikinci yarıda oynadığımız 26-29 arasındaki maçlardaki performansımız belki de bizi playoff'lardan etti. Bunların sebebi de yine araştırılmalı, ilk yarı sonuna gelirken kulüpte ciddi maddi problemlerin su yüzüne çıkması ve bu problemlere bir çözüm üretilememesi, bir kaç hafta içersinde ayrılacak oyuncuların konsantrasyonlarının düşmesi gibi...Bu işler tamamen teknik heyetin değil, biraz da şube yönetiminin ve genel yönetimin işleri...

Gelelim peki gelecek için öngörü kısmına...Bu sene ilk ikiden çıkan takımların maç başına ortalamaları şu şekilde oluştu; 1.79 puan, 1.65 atılan gol, 1.06 yenilen gol. Playoff'a kalan takımların ortalamaları ise; 1.54 puan, 1.28 atılan gol ve 0.93 yenilen gol oldu. 2006-2007 sezonu dahil bugüne kadarki en düşük puanlar oluştu 2012-2013 sezonunda. Bu önemli bir fırsattı ve biz ne yazık ki, maddi problemler ve bu problemlere çözüm bulamayan yönetim ile bu fırsatı harcadık...Ne demek istediğimi daha net bir şekilde aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.


7 yıla yayılan istatistiklere baktığımızda aradaki belli seneler dışında (2009-2010 sezonu ve 2012-2013 sezonu) aslında başarının anahtarının belli olduğunu görebiliyoruz; maç başına 1 gol civarında gol yiyen sağlam defansa sahip bir takım. Evet gol atmadan maç kazanılmaz fakat bu ligde gol atmadan önce gol yememeyi garantileyen takım ipi göğüslüyor. Yıllar içersindeki istatistiki gelişmeleri aşağıdaki grafiklerde görebilirsiniz. 

İlk grafikten de anlaşılabileceği gibi sezonu 62-65 puan aralığında tamamlayan takım, ilk ikiden çıkıyor. Benzer şekilde sezon sonunda ulaşılan 55 puan, takımı playoff'a götürmeye yetiyor.


Atılan gol rakamlarına baktığımızda, playoff takımları ile ilk iki takımlarının ayrıştığı kriterin attıkları gol olduğunu görebiliyoruz. Emenike ile fırtına gibi esen Karabük ilgili senede oldukça yüksek sayıda rkaip fileleri havalandırmış da olsa, genele baktığımızda toplamda 7-8 gol daha fazla buluyor ilk iki takımları. Evet, belki de ipi göğüslemek için iyi bir defans hattına ihtiyaç var fakat, yarış kızıştığında, ilk iki ile playoff takımlarını ayıran faktör de forvet oluyor.


Savunmalara baktığımızda ise ilk iki ve playoff takımlarının yıllar içersinde bir birine daha yakın performans gösterdiğini ve genel anlamda da, seneler içersinde maç başına yenilen gol rakamlarının düştüğünü görüyoruz. Bu da bize şu sonucu veriyor, eğer ilk iki veya playoff hedefi olan bir takım oluşturmak istiyorsak işe savunmadan başlamalıyız. Takımın uyumu sağlandığında ve hedefe doğru yol almaya başladığında ise yapılacak hücuma yönelik takviyeler, sene sonunda playoff stresi yaşamadan mutlu sona ulaştıracaktır bizi.


Alt taraf ile geçen sene sinir harbi yaşadığımız bir tecrübemiz olsa da, bu sene öğrendiklerimizin, özellikle teknik heyetin değişmemesi koşulu ile kulubümüze ve camiamıza önemli bir know-how kazandırdığına inanıyorum. Bu sebeple çok fazla alt tarafa bakmaya gerek görmüyorum o sebeple sadece küme düşen son takım üzerinden hareket edeceğim. Son 7 senenin ortalamasında küme düşen son takım maç başına ortalama 1.08 puan aldığı, 1.05 gol atarken kalesinde 1.47 gol gördüğünü söyleyebiliriz.

6 Haziran'da kongremiz var...Kongre tarihine göre daha çok gelişme yaşanır (mevcut yönetim tekrar aday olacak mı, mevcut yönetim içersinden yeni bir aday çıkacak mı, tekrar tek adaylı kongrelere geri dönüş mü yaşayacağız, oluşan borç yükü için herhangi bir kalıcı çözüm tartışılacak mı, tüzük değişikliğinde durum nedir, altyapı ve özerkleşme adına ne planlar var, stad mevzusu ne olacak, takımlarımızın teknik heyetleri ile yola devam mı, yoksa yeniden yapılanma mı düşünülüyor, takımlar yine sil baştan mı yaratılacak vs.). Fakat bu yazı özellikle futbolda hedef oluştururken elimizin altında durması açısındna faydalı olacağını düşündüğüm bir yazı...Eminim futbol ile yatıp kalkan kişilere, ve futbol şube özelinde hedeflere ulaşmak adına planlar yapanlara da yol gösterecektir...

0 yorum / sen de yaz !:

ÜST TARAFA DÖN