24 Ağustos 2012 Cuma

Alade Aminu Kimdir ?

Uzun süren bir sessizlik döneminden sonra pota altına gereken takviyeyi, geçtiğimiz sezon Elan Chalon ile Eurochallenge finaline çıkan Alade Aminu ile yaptık. Atlanta doğumlu Aminu, Hornets’da oynayan kardeşi Al-Farouq’un da rol modeli. Georgia Tech gibi önemli bir basketbol okulunda NCAA yıllarını geçirip 2009’da profesyonel kariyerine D-League’de başladı. Kendisi Avrupa’da ilk defa 2010-2011 sezonunda Elan Chalon’da oynadı. 2.10 boyundaki oyuncunun kol açıklığı ise 2.20. Aminu geçtiğimiz günlerde tamamlanan Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’nda Nijerya Milli Takım formasını giydi.

Bu özet bilgilerden dönelim oyuncunun istatistiklerine. Georgia Tech, kolej basketbolunun en üst seviyelerde oynandığı ACC’de mücadele eden bir takım ve Alade Aminu burda 4 sene geçirdi. İlk senesinde yedek olarak bench’ten gelip 24 maçta ortalama 8 dakika süre aldı ve bu kısıtlı sürede 2.4 sayı, 1.8 rebound ortalaması yakalayabildi. Son senesine kadar düzenli olarak takım içersindeki ağırlığını arttıran oyuncu, son senesinde takımının skor yükünü çeken oyunculardan birine dönüştü, maç başına 27.2 dakika, 11.8 sayı ve 8 rebound istatistiklerinin yanına 1.8 blok ekledi. NCAA ortalaması, 53,2% yüzde ile maç başına 6.8 sayı, 4.6 rebound ve 1 blok olarak kalınca, 2009 Draft’inde seçilmedi ve profesyonel kariyerine D-League’de başladı. D-League’de çıktığı 46 maçta, 51,8% ile 13.6 sayı, 7 rebound ve 0.8 blok ortalaması tutturdu.

2010-2011 sezonunun başında Elan Chalon ile anlaşan Aminu, yeni tanıştığı Avrupa Basketbolu’na çabuk adapte oldu ve ilk sezonunda ProA’da 9.1 sayı, 5.1 rebound ve 0.5 blok ile takımına ligi ilk üçte tamamlamasında yardımcı oldu. Chalon o sene playoff’lara ilk turda veda ederken, Fransa Kupası’nı ise kazanan taraf oluyordu. CSP Limoges ile oynanan final maçında MVP Blake Schlib seçilirken, Alade Aminu ise rakip potaya 17 sayı bırakırken, 9 rebound ile double-double’a çok yaklaşıyordu. Geçtiğimiz sezon ise çok farklı bir hikaye söz konusuydu. Eurochallenge’da finale kadar çıkan ve finalde Beşiktaş Milangaz’a kaybeden Chalon, ProA Şampiyonu ve Fransa Kupası galibi olarak sezonu 2 kupa ile kapatıyordu. Ayrıca Fransa’da önemli bir organizasyon olan Semaines des As’da da mutlu sona eren takım yine Elan Chalon idi. Fransa Ligi’nde aldığı süreyi maç başına 24.3 dakikaya çıkaran Alade Aminu, bu sürede ortalama 11.7 sayı (56,1% yüzde ile) 6.8 rebound ve 0.7 blok ortalamasına ulaştı. Final maçında karşılarındaki rakip ligde fırtına estiren Gravelines idi, Aminu bu maçı 15 sayı, 7 rebound ile tamamladı. Eurochallenge’da ise maç başına 24.8 dakika, 12.2 sayı, 6.7 rebound ve 0.7 blok ile oynayan Aminu, final maçında Beşiktaş Milangaz uzunlarına karşı 13 sayı ve 8 rebound üretmiş olsa da, bu performansı Chalon’un 3’te 3 yapmasına yetmedi. Londra 2012’ye büyük süpriz yaparak katılan Nijerya Milli Takımı’nda oynayan Alade Aminu, Olimipiyat Oyunları’nda ortalama 21 dakika süre alırken, 8 sayı, 5.8 rebound ve 0.8 blok ortalaması tutturdu.

Pick-and-roll oyunlarındaki başarılı bitiriciliği, kendi pozisyondaki bir oyuncu için fena sayılmayacak bir top hakimiyeti, fiziği sayesinde rebound’larda rakiplerine karşı üstünlük kurması ve double team için yardım etmeyi seven ve hızlı bir oyuncu olması, en büyük artı özellikleri. Savunmada yeterince sertlik göstermediği kendisine yapılan en önemli eleştiri olurken, özellikle geçtiğimiz sezon ProA’da bu konuda da ilerleme kaydetti (ligimizdeki savunmanın ProA’dan daha sert olduğunu düşünüyorum, ne kadar yeterli olacak göreceğiz). Düşük serbest atış yüzdesi rakipleri tarafından bolca kullanılıyor olması da, özellikle pota altında kolay faul çalmaktan çekinmeyen hakemlerimiz olduğu için sezon içersinde sıkıntı yaratabilecek bir durum.

Pota altı rotasyonumuza baktığımızda sürenin büyük kısmının Alade Aminu, Will Thomas ve Ümit Sonkol tarafından paylaşılacağı açık. Sonkol’un orta mesafe oyununa karşı Aminu’nun hiç orta mesafe oyunu olmaması birbirini tamamlayan özellikler fakat, bu ikili sahadayken savunma açısından biraz sıkıntı çekebiliriz (Alade Aminu’nun ligimizdeki sertlik seviyesine ne şekilde tepki vereceğini bilmiyorum, beklentim geçen sene gösterdiği gelişmeyi bu sene de göstermesi). Fakat Thomas ile beraber sahada kaldığı dakikalarda rakiplere boyalı alanı göstermeyecek bir ikiliye sahip oluyoruz. Gerek Eurochallenge’da sonuna kadar mücadele etmiş olması (aynı zamanda Fransa Kupası ve Lig mücadelesi de birden çok alanda mücadele etme tecrübesine sahip olduğunu gösteriyor), Fransa’da kazandığı kupalar ve Olimpiyat Oyunları’nda forma giymesi (her ne kadar Nijerya süpriz takım olarak katıldığı Londra 2012’de sadece 1 galibiyet almış olsa da) takımımıza getireceği istatistiklerle ölçülemeyecek katkılar.

Yiğit Temizocak’ın açıklamasıyla transfer çalışmalarının bittiğini de öğreniyoruz. Takımımız 29 ve 31 Ağustos’ta Aliağa Petkim ile karşılıklı maçlar yapacak, 4-5 Eylül’de Sırbistan’da Kızılyıldız ve Partizan ile özel maçlar yaptıktan sonra 20-22 Ağustos’ta Ankara Turnuvası’nda katılacak. Daha sonra Banvit ile 28 Eylül’de bir maç var programımızda. Akabinde Türkiye Kupası maçları için Adana’ya uğurluyor olacağız takımımızı. Bu süreçte ilk fırsatta transfer de tamamlandığına göre genel bir değerlendirme yazmaya calışacağım.

Yeni transferimizin takımımıza hayırlı olması dileğiyle...

Erinç Atilla

0 yorum / sen de yaz !:

ÜST TARAFA DÖN