20 Nisan 2012 Cuma

Beleştepe Aşıkları

Hani Taksim'den aşağı Dolmabahçe'ye doğru sallannırsınız da karşınıza İnönü Stadyumu ve boğaz manzarası çıkar ya. İşte o zaman BJK'lilerin ne kadar güzel bir konumda statları olduğunu düşünürsünüz. Gerçekten de çok güzel bir manzara var. Bir de tribünlere çok takılmayan insanların bile aşina oldukları beleştepeleri.

Sahanın tamamını görme imkanına sahip olmasa bile orda maç izlemeyi seven ayrı bir kitle var. Tabii yanılmıyorsam son yıllarda polis kordonu altında maç sırasında kimse oraya yaklaştırılmasa da , o tepenin dili olsa da anlatsa ne hikayeler yaşanmış. Sırf Beşiktaşlılar içian değil , Türk futbolu için de ayrı bir önemi vardır o stadın ve beleştepenin. Beleştepeden maçı izlemek de ayrı bir zevk olmalı. Aklıma ceza aldığımız maçlar sonrası Alsancak Stadının ağaçlı olan kale arkası duvarına tırmanışımız ve ordan maçı takip etmemiz geldi. Ağaçların arasında , duvardan düşmeden ,polislere yakalanmadan maçı izlemek gerçekten değişik bir duyguydu.

Otobüsle ordan geçerken kız arkadaşını öpüp facebook pozu vermeye çalışan bir taraftarı gördüm. Çok zorlama bir pozdu. Sanırım ordaki arkadaşın istediği gibi bir kare çıkmamıştır.

İlla ki çevredeki mobese kameraları gün içinde birçok kez böyle kareleri görüntülemiştir. Keşke Beşiktaş taraftarlarının bir girşimi olsa da beleştepe manzaraları hakkında bir çalışma görme şansımız olsa. Kız arkadaşıyla fotoğraf çekmeye uğraşan taraftarı görünce aklıma bu geldi.

Türk futbolu için ayrı bir yeri olan İnönü Stadının ve onun belki de kapalı tribünden sonraki en karizmatik tribünü olan Beleştepe'nin hikayesini aşıklarının eşliğinde izlemiş oluruz.

1 yorum / sen de yaz !:

dinamo 21 Nisan 2012 01:50  

Beleştepe de nasıl bir mantıksal altyapısı var bilemiyorum ama polis izin vermiyor maçın izlenmesine. yüz veririz kalabalık olur trafiğe engel olur falan mı diyorlar tam bilemiyorum.oysa ki aynı izlemediğimiz bir maçta aklımız kalıp yolda yürürken sürekli mekanların içindeki televizyonlara takılıp takılıp yürüdüğümüz zamanlar olur ya o keyif gibidir,güzeldir. önemli maçlarda dışarıda da oyalanan dinamik bir kitle oluşur. o ortam tam da tesadüfen oradan geçenleri bir araya getirdiği için muhabbetler çok samimi,teklifsiz ve rahat bir havada gerçekleşir.mobese görüntüsü fikri çok çok hoşuma gitti. ayrıca gümüşsuyu parkından stada bakış da eğimin sağladığı güzel bir özellik. bilet satmak gibi kayglar olmasa aslında inönünün yeni halinde o kısım oldukça geçirgen ve alçak falan yapılsa, o parktan stadı görmeye izin verilse ne kadar hoş olurdu diye düşünmeden edemedim. yeri güzel, eğim güzel, stada yürümesi güzel. beşiktaş taraftarı aslında çok şanslı. türkiyenin ''central park''ının göbeğinde bir arsası var.
fazla uzattım kısa kesiyorum. Alsancak stadına bir de her daim beleş tribünlerle donatılmış paşabahçe stadını, ve apartmanlardan oluşan bir maraton tribünü olan vefa[/karagümrük] stadını da ekleyeyim istedim. benzer bir durum aslında selimiye stadı içinde geçerli ama onun tribünü kale arkasına denk geliyor. ayrıca diğer kale arkasından geçen kadıköy yolu üzerinden sahanın bir kısmına ''dekolte'' veriyor. aslında aklıma geliyor başka stadlar da var ...

ÜST TARAFA DÖN