29 Temmuz 2013 Pazartesi

Avrupa Şampiyonuyuz !!!

Geçtiğimiz sene Vilnius'ta U16 takımımızla kaldırdığımız Avrupa Şampiyonluğu kupasını bu sene de Riga'da U18 takımımızla kaldırdık...

Geçen sene şampiyon olan kadrodan 4 oyuncunun katıldığı U18 takımımzın harika bir jenerasyon olduğu zaten su götürmez bir gerçek. Oyuncu seçiminin tamamen "basketbol gerçekleri" ölçüsünde yapıldığı vakit, neler yapabileceğimizi çok güzel yansıttı bu çocuklar. Ne yazık ki, televizyon yayınının sadece Yarı Final ve Final maçlarında olduğu bu turnuva ülkemizde ciddi ilgi görmemiş olabilir, fakat benim düşüncem, bu takımdan öğrenecek çok şeyimizin olduğu.

Halk olarak üzerimize düşen görev, bu çocukları sokakta gördüğümüzde gidip kendilerini tebrik etmemiz. Spor denilince sadece futbolun akla geldiği, bir topun gol olup olmadığının saatlerce tartışıldığı, ilginin sadece bir kaç takımla kısıtlı kaldığı, federasyonun uygulamalarının çoğu zaman rasyonellikten uzaklaştığı ülkemizde, bu çocukların elde ettiği başarının karşılığını bizim ilgimiz verecektir...Bunu esirgemeyelim...

Basketbol camiası olarak yapmamız gereken ise, bu çocukların bench'e mahkum olmalarını engellemek, oynayarak gelişmelerine olanak sağlamak olmalı...Oyuncuların oynayarak geliştiği gerçeği varken, benzer başarıları, mutlulukları yaşamak istiyorsak, bu jenerasyona güvenmeliyiz...

Takımımızı temsil eden Egemen Güven, turnuvayı 11.6 dakika, 4 sayı, 2.3 rebound ile tamamladı. Geçtiğimiz sene U16 takımı ile şampiyonluk yaşayan Egemen, bu sene de U18 ile şampiyonluk yaşadı. Temennim, daha nice şampiyonluk yaşaması, hem milli takım ile, hem de takımımız ile...


Erinç Atilla

26 Temmuz 2013 Cuma

U18 Takımımız Çeyrek Final'de !!! Rakip Sırbistan

Abilerinin turnuvası sona yaklaşırken parkeye çıkan U18 Milli Takımımız, ilk turu sadece 1 sayı ile kaybettikleri Ukrayna maçı dışında kayıpsız atlattılar ve lider olarak ikinci tura çıktılar. İkinci turda da benzer şekilde sadece İspanya'ya kaybederek, kendilerini Çeyrek Final'e taşıdılar.

Çeyrek Final'de rakibimiz basketbol ülkesi Sırbistan. Kolay bir maç olmayacak fakat, geleceği oldukça parlak oyuncularımızla (Cedi Osman, Kenan Sipahi, Egemen Güven, Mertcan Birsen, Okben Ulubay) ben Sırbistan'ı geçeceğimizi düşünüyorum.

Karşıyaka'mızı temsil eden Egemen, ilk iki turun sonunda maç başına 12 dakika parkede kalırken, 44% ile sayı buldu ve maç başına 5 sayı, 2.3 rebound ve 1.7 blok ile oynadı.

Başta Egemen olmak üzere, tüm oyuncularımıza başarılar diliyorum...Podyumda yer alma umudu ile...


Erinç Atilla

U20 Şampiyonası Üzerine

Mümkün olduğunca takip etmeye çalıştığım U20 Avrupa Şampiyonası, yurtdışında bulunduğum bir dönemde sona erince, Çeyrek Final ve devamını yazmaya ancak vakit bulabiliyorum.

İlk turda oynadığımız 4 maçta aldığımız 3 galibiyet ile grubu lider tamamlamıştık. İkinci turdaki zorlu maçlarımızı da iyi oynadık aslında, zor da olsa Litvanya ve Yunanistan'ı geçerek aldığımız tek mağulubiyetle bu grubu da lider tamamladık. Çeyrek Final'de inanılmaz kötü başladığımız maça, sonradan ortak olduysak da, 7-26'lık ilk çeyrek skorunu döndüremedik ve Rusya'ya 70-82 kaybederek, bir nevi turnuvaya havlu attık. Sıralama maçlarında ilk rakibimiz, ikinci turda yendiğimiz Litvanya oldu ve onları tekrar yenerek, Yunanistan ile, beşincilik-altıncılık maçına çıktık. İkinci turda yendiğimiz Yunanistan'a bu sefer diş geçiremedik ve sahadan 60-74 mağlup ayrılıp, turnuvayı altıncı sırada tamamladık.

Takımımızdan herhangi bir oyuncunun yer almadığı U20 Milli Takımımız bu sonuçla turnuvayı kapamış oldu. Açıkçası, ülkemizin basketboldaki durumu ile de paralel bir sonuç, altyapılarda önemli işlere imza atan takımlar olsa da, A Takım seviyesine geldikçe, yüksek bütçeli takımların genç yeteneklere astronomik rakamlar ödeyerek bench'e mahkum etme politikası ve kimsenin bunun önüne set çekmek gibi bir derdi olmaması, gençlerimizin yaş ilerledikçe daha kısıtlı süreler almasına sebep oluyor TBL'de. Kendi yaş gruplarındaki rakipleri ciddi maçlara çıkarken, bizimkiler ancak TB2L'de veya altyapı maçlarında süre bulmaları sonucunda da Avrupa Şampiyonası'nda bu tip sonuçlar alıyoruz. Elbette bu jenerasyondan beklentiler zaten yüksek değildi fakat, bu kadar çok "basketbol ülkesi oluyoruz" edebiyatı sonucu, bu kadar çok multi-milyon dolarlık organizasyonların sonucu da Avrupa altıncılığı olmamalı...


Erinç Atilla

24 Temmuz 2013 Çarşamba

2013 - 2014 Sezonu Fikstürümüz

18 Temmuz 2013 Perşembe

U18 Milli Takımımız Parkeye Çıkıyor

U20 takımımız Estonya'da mücadele ederken, U18 takımımız da bugün Letonya'da başlayacak Avrupa Şampiyonası için parkeye çıkacaklar.

Daha önce de belirttiğim gibi, takımımız Ukrayna, Hırvatistan ve İngiltere ile aynı grupta yer alıyor. Turnuva formatı U20 ile aynı, ilk turdan ilk 3 takım bir üst tura çıkıyor ve oluşacak gruplarda, diğer ilk tur gruplarından gelen takımlarla maç yapıyor. İkinci turdaki iki grubu ilk 4 sırada tamamlayan takımlar Çeyrek Final'e kalmış oluyorlar, ve daha sonra çapraz eşleşme ile maçlar oynanıyor.

Milli takımımızın kadrosu şu şekilde;

Cedi Osman
Anadolu Efes
Kartal Özmızrak
Beşiktaş JK
Doğukan Şanlı
Beşiktaş JK
Kerem Kanter
Darüşşafaka
Berk İbrahim Uğurlu
Fenerbahçe Ülker
Metecan Birsen
Fenerbahçe Ülker
Okben Ulubay
Pertevniyal
Emircan Koşut
Pertevniyal
Oğulcan Baykan
Pertevniyal
Berk Demir
Pertevniyal
Akif Egemen Güven
P.Karşıyaka
Kenan Sipahi
Tofaş

Turnuvanın favorilerinden biri olarak gösterilen takımımızda bizim de gurur kaynağımız Egemen Güven forma giyecek. Bu sebeple bu turnuva bizim için biraz daha fazla önem arz ediyor. Milli Takımı Taner Günay yönetirken, yardımcılığını Hasan Serbest ve Fatih Elbaş yapacak.

Letonya'dan kupa ile dönmek ve Egemen Güven'in oyunu ile büyülenmek ümidiyle...

Erinç Atilla

Estonya'da İkinci Turun Ardından

Açıkçası ilk turda aldığımız sonuçlar, ve ikinci turdaki rakiplerimizin performansları açısından çok ümitli değildim son 8 takım arasına adımızı yazdıracağımız konusunda. Fakat U20 takımımız ikinci turda vites yükseltti, ilk maçta Almanya'ya yenildikten sonra (abilerine özendiler herhalde), önce Litvanya'yı, ardından da Yunanistan'ı geçerek, grup lideri olarak son 8 takım arasına yazdırdılar kendilerini.

Şimdi rakibimiz Rusya. Rusya turnuvada oynadıkları 7 maçta 4 galibiyet aldılar, fakat ikinci turu dördüncü olarak bitirebildiler. İsrail, Bulgaristan, Fransa, Slovenya yendikleri takımlar, İspanya, Letonya ve İtalya'da kaybettikleri.

Rus takımında CSKA'lı 1993 doğumlu Alesandr Gudumak öne çıkıyor, 11.7 sayı, 7.3 rebound ile. Rusya'dan sonraki rakibimiz ya Litvanya ya İtalya olacak. Bu eşleşme ise yarı Yarı Final için, ya da beşincilik ile sekizincilik arasında bir yer bulmak için oynanacak.

Rusya karşısında U20 takımımıza başarılar...

Erinç Atilla

16 Temmuz 2013 Salı

Eurocup 2013-2014 Sezonu Hakkında Kesinleşen Bilgi

Resmi bir bilgi olduğundan dolayı, yazmamda bir sakınca olmayacağını düşünüyorum.

Eurocup'ın formatı ve katılan takımlar kesinleşti.

Katılımcı takımlar şu şekilde olacak;

Eurocup'a doğrudan katılacak takımlar aşağıdaki gibi;

CIBONA ZAGREB
BUDUCNOST VOLI PODGORICA
CEDEVITA ZAGREB
IGOKEA ALEKSANDROVAC
MZT SKOPJE AERODROM
RADNICKI KRAGUJEVAC
UNION OLIMPIJA LJUBLJANA
BELFIUS MONS HAINAUT
BELGACOM SPIROU CHARLEROI
PBC LUKOIL ACADEMIC SOFIA
KALEV CRAMO TALLIN
BISONS LOIMAA
ASVEL VILLEURBANNE LYON
ELAN CHALON SUR SAONE
GRAVELINES DUNKERQUE
LE MANS SARTHE BASKET
PARIS LEVALLOIS
ALBA BERLIN
ARTLAND DRAGONS QUAKENBRUECK
RATIOPHARM ULM
TELEKOM BASKETS BONN
PANIONIOS ATHENS
PAOK THESSALONIKI
ALBA SZEKESFEHERVAR
HAPOEL MIGDAL JERUSALEM
MACCABI BAZAN HAIFA
ACEA ROME
DINAMO BANCO DI SARDEGNA SASSARI
PALLACANESTRO CANTU
NEPTUNAS KLAIPEDA
CSU ASESOFT PLOIESTI
NIZHNY NOVGOROD
SPARTAK ST PETERSBURG
UNICS KAZAN
CAI ZARAGOZA
VALENCIA BASKET
BILBAO BASKET
BESIKTAS JK ISTANBUL
PINAR KARSIYAKA IZMIR
AYKON TED ANKARA KOLEJLILER
KHIMIK YUZHNE

Euroleague için ön eleme oynayacak 8 takımdan, EL'ye katılamayacak 7 takım da Eurocup'a katılıyor, bu takımların listesi de şu şekilde;


TELENET OSTEND
CEZ BASKETBALL NYMBURK
EWE BASKETS OLDENBURG
CIMBERIO VARESE
VEF RIGA
LIETUVOS RYTAS VILNIUS
KHIMKI MOSCOW REGION
BANVIT BANDIRMA

Turnuvanın formatında da değişikliklerden bahsedilmişti.

16 Ekim'de normal sezon başlıyor ve coğrafi olarak düzenlenecek 6 takımlı 8 grup oluşacak. Her grubun ilk 3 sırasında yer alacak takımlar bir sonraki tura kalırken, 8 tane de EL'de Top16'ya kalamayıp elenip gelen takımın katılımı ile son 32 takım belirlenmiş olacak. 4 takımlı 8 gruptan oluşacak olan bu aşamada gruplarını ilk iki sırada bitiren takımlar Top16'ya kalacak. Bu aşamadan sonra maçlar iki maç üzerinden oynanacak ve 5 Mart'ta başlayacak. Çeyrek Final maçları 19 Mart'ta, Yarı Final maçları ise 2 Nisan'da başlıyor. Daha önceki senelerde tarafsız sahada oynanan final maçına karşılık bu sene final maçı da iki maç üzerinden oynanacak ve tarihleri 1 Mayıs ile 7 Mayıs.

Katılımcı takımlar arasında, Valencia 2003 ve 2010 şampiyonu, Hapoel Jerusalem 2004 şampiyonu ve Unics Kazan da 2011 şampiyonu. Alba Berlin ve Bilbao Basket ise sırasıyla 2010 ve 2013'te final oynayan takımlar.


Erinç Atilla

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Estonya'da İlk Turun Ardından

U20 Milli Takımımız, ilk tur maçlarını Cumartesi tamamladı ve bugün ikinci tur maçları başlıyor.

İlk turda oynadığımız 4 maçta sadece 1 mağlubiyet aldık, Ukrayna karşısında 2 say ile. Turnuva'nın açılış maçını Hırvatistan karşısında 74-73 ile galibiyet ile tamamladık, ikinci maçta İsveç'i 80-73 ile geçtik, üçüncü maçı Ukrayna'ya 72-74 ile kaybettik, ve son maçta Karadağ'ı 84-71 ile yenerek grup lideri olarak ikinci tura kaldık.

Turnuvanın formatı gereği ikinci turdaki grubumuzda A Grubu'nu ilk 3 sırada tamamlayan Almanya, Litvanya ve Yunanistan ile oynayacağız. Yunanistan ilk turda hiç mağlubiyet almazken, Litvanya bizim gibi 1 mağlubiyet ile ikinci tura kaldı, Almanya ise Sırbistan'ın önünden 2 mağlubiyet ile adını üst tura yazdırdı. İlk tur performansları işimizin kolay olmadığı yönünde yorum yapmamıza sebep oluyor. Takımımızın turnuvaya ısınması gerekiyor ve performansını biraz daha yükseltmesi.

İlk turdaki oyuncu performanslarına bakarsak, Berkay Candan öne çıkan isim oldu. İlk turu 16 sayı, 8.5 rebound ile tamamlayan Berkay'ı, Ramazan Tekin 11.3 sayı, 4.8 rebound ile takip ediyor. İlk turu çift haneli sayılarla tamamlayan son oyuncumuz ise Erbil Eroğlu, 11 sayı, 3 rebound, 4.8 asist.

İkinci tur maç programımız da şu şekilde;

15 Temmuz - Almanya
16 Temmuz - Litvanya
17 Temmuz - Yunanistan


Erinç Atilla

12 Temmuz 2013 Cuma

Milli Takım Mevzuları

Gündem o kadar yoğun ki, kendi iş yoğunlumun arasında ancak vakit bulup da özet geçebileceğim bir yazı yazabiliyorum...

Son günlerde neler yaşandı Milli Takım bazında ona bakalım.

Estonya'da U20 Avrupa Şampiyonası var...Milli Takımımızın geleceğini oluşturacak çocukların maçları. Bugüne kadar 2 maç yaptılar ve mağlubiyetle tanışmadılar. Ana akım medya'da ne kadar yer buldu ?

Benzer şekilde futbolda U20 Dünya Şampiyonası ülkemizde oynanıyor...Futbol ile anılan şehirler yerine, siyasi kimlikleri öne çıkartıp yapılan seçimler sonucunda final maçına kadar ortalama seyirci sayısı 5.000 civarında...Geleceğin yıldızlarını izleme fırsatı bu kadar kötü kullanılabilir, ülkemizi bu turnuva sayesinde yurtdışına lanse etme fırsatı bu kadar kolay harcanabilirdi...Bunu da başardık...Yaklaşık son 10 yılını savaşlarla geçirmiş Irak'ın, U20 takımı finalin kapısından dönerken, koskoca Türkiye'nin U20 takımı turnuvaya ilk havlu atanlardan olabiliyor...Kendi oyuncusuna küfür edebilen tribünler de işin cabası...Sporu seviyoruz lafı havada kalan bir laf da, futbol aşığı bir millet olarak anılmamızın de ne kadar balon olduğu ortaya çıkıyor...Bütün bunlar da "faiz lobisi" oyunları olmasın sakın...

Basketbola geri dönelim...

Her ne kadar takımımıza karşı takındığı tavır ve saha dışı hayatı ile tasvip etmediğim bir koç olsa da, mevcut form grafiği ile ve sahadaki "winner" özelliği ile Ergin Ataman şu anda Türk koçlar arasında diğerlerinden ayrılan bir koç. Milli Takım için de, "winner" olmak oldukça önemli bir özellik...Koçsuz bir Milli Takım varken ve Ergin Ataman, takımını şampiyon yapmışken, en doğru tercih kendisi olurdu...Ama olmadı...

Biraz nostalji yapalım...Yiğiter Uluğ'un Salsa Basket için yazdığı yazı dönem dönem okunacak bir yazı...Özeti şu, elde ettiği başarılara rağmen Erman Kunter'in zamanında Milli Takım için düşünülmemesi, ve bir bakıma adının üzerinin çizilmesi, alınan bir galibiyet sonrasında elindeki konyak ile Turgay Demirel'i rahatsız etmesine bağlanıyor...Yıl, 1999

Daha yakın bir geçmişe geri dönelim...Ergin Ataman'ın, 5 yıldızlı bir otele girerken, aynı odaya yaşam koçunun girerken ve daha sonrasında çıkarken görüntüleri basına servis ediliyor...Özel hayatın gizliliği hiçe sayılarak...Basit bir magazin haberi gibi görünmesi gereken bu konu, ilk çıktığında da federasyonun Tanjevic için bir ön hazırlığı olabileceğini düşündürtmüştü bana...

Ve geçen hafta...Bizden başka çoğu ülkenin ciddiye almadığı Akdeniz Olimpiyatları'nda (hani doping skandalları ile damga vurduğumuz) kazanılan şampiyonluk sonrasında, TBF (Turgay'ın Basketbol Federasyonu) Eurobasket 2013 hatta 2014 Dünya Şampiyonası sonuna kadar Tanjevic ile devam karar aldı...

Yap-boz'un parçalarını birleştirdiğimizde, ve büyük resme baktığımızda, zaten Tenjevic gibi bir "kanki" dururken, Ergin Ataman'ın koç olma ihtimali sıfıra yakındı...Veya NBA'e gitti diye vazgeçilen Messina'nın, NBA'e gitmeyeceğini açıklamasının üzerinden kendisinin tekrar seçenekler arasında düşünülmemesi gibi...

Koç bacağında bunlar yaşanırken, oyuncu seçiminde de ciddi bir soru işareti doğdu. Bugüne kadar Milli Takım'da ancak havlu sallayan, ve herhangi bir sezondaki formu ile takımdaki yeri konusunda soru işaretleri doğuran Cenk Akyol, kariyer sezonunu yaşadığı sene, Milli Takım'a çağrılmadı...Aday kadroda bile yok...Ve TBF, bu kararı basketbolla bağdaştırmaya çalışıyor...Oysa yaşananlar daha çok yeni, Gezi Parkı Direnişi sürecinde, hükümet baskısı sebebi ile sansür uygulayan NTV'nin mikrofonunu yere atıp onlara açıklama vermek istemeyen bir Cenk Akyol var elimizde...Ferit Şahenk-Hükümet-TBF-Tanjevic dörtgeninde, o Cenk Akyol'un Milli Takım'a çağrılmasını beklemek de, tıpkı Ergin Ataman'ın koç olmasını beklemek kadar hayalcilik olurdu aslında...

20 maç civarında doping cezası alan Hidayet Türkoğlu'nun (Gezi Direnişi sırasında Mehmet Okur'un aksine, sus pus olan) kaptan olarak çağrılması da apayrı bir konu...

Bunca yaşanan olayın üzerine kişisel görüşümü kısaca yazayım; Ergin Ataman, Tanjevic yerine koç olmalıydı, Hidayet Türkoğlu bırakın kaptanlığı kadroda bile olmamalı, Cenk Akyol ise bırakın aday kadroyu, kesin kadroda yer almalı...Tabi Türkiye Basketbol Federasyonu, özerk olsa, Spor Bakanlığı görevini yapsa bunlar belki olabilecek şeyler olurdu da, Turgay'ın Basketbol Federasyonu ile ne yazık ki havada kalıyor...


Erinç Atilla

9 Temmuz 2013 Salı

U20 Avrupa Şampiyonası Başlıyor

Yoğun geçecek bir yaz döneminin ilk alt yapı turnuvası bugün İspanya-Rusya ve Almanya-Gürcistan maçları ile başlıyor.

Talinn'de gerçekleşecek ve 21 Temmuz'da bitecek U20 Avrupa Şampiyonası'nda Milli Takımımız, B Grubu'nda İsveç, Hırvatistan, Ukrayna ve Karadağ ile aynı grupta yer alıyor. Milli Takımımız sahaya, Erhan Toker, Polat Kaya, Semih Soğuksu, Abdullah Becer yönetiminde sahaya çıkacak.

Kadromuz ise şu şekilde;

ADI - SOYADITAKIM
Ramazan TekinAnadolu Efes
Hasan Sami ErdoğanAnadolu Basket
Metin TürenDarüşşafaka
Merthan MutluDarüşşafaka
Erbil EroğluErdemir
A. Buğrahan Tuncerİstanbul BŞB
Uğur DokuyanMG Spor
Berkay CandanOlin Edirne
Bulut AltınPertevniyal
Tayfun ErülküPertevniyal
Efekan CoşarPertevniyal
Samet GeyikTofaş

Takımımızın ilk turda maç programı;

9 Temmuz SalıTSİ 18:00 Türkiye - Hırvatistan

10 Temmuz Çarşamba
TSİ 13:30 Türkiye - İsveç

12 Temmuz Cuma
TSİ 20:15 Türkiye - Ukrayna

13 Temmuz Cumartesi
TSİ 15:45 Türkiye - Karadağ

Başta oyuncularımız olmak üzere, Talinn'de mücadele edecek Milli Takımımıza başarılar dilerim...

Erinç Atilla

3 Temmuz 2013 Çarşamba

Bilgilendirme

Öncelikle bu sayfa aracılığı ile ulaştığım herkese merhaba. 1 sene civarında bir süre geçti, Anlayamazsınız Blog ekibinde yer alıp yazılarımı paylaşmaya başlamamın üzerinden. Bu 1 senede, özellikle basketbolda, parkede inanılmaz iyi işler yaptık ve tekrar bu başarıların elde edilmesi için çabalayan herkese kendi adıma teşekkür etmek isterim, başta oyuncularımız ve koçumuz olmak üzere.

Kendi hayatımı Türkiye'de rayına oturttuktan sonra, elimden geldiğince gönlümüzdeki tek renk çifti olan Yeşil-Kırmızı'ya hizmet etmek, katkı koymak için uğraştığımı söylebilirim. Herhangi bir yönetimin içersinde yer almadan, herhangi bir karşılık beklemeden...Zaten ilgi alanım olan basketbolda manevi kaynaklarımı biraz daha üretkenliğe yönelettiğim için de kendimi tribünde yerini alan binlerce insandan üstün de görmedim bugüne kadar, görmem de...

Bir kaç senedir, yönetim içersinde olmam üzerine tavsiyeler almama rağmen, iş ve özel hayatımdaki yoğunluk sebebi ile hep dışarda kalmayı seçmiştim. Bu sene de farklı olmayacaktı aslında...Fakat kişisel olarak inandıklarımın yönetime seçilmesi, ve bir takım etkenler sebebi ile, bu sene "hayır" diyemedim. Bugüne kadar harcadığım emekleri biraz daha resmi bir platformda devam ettirmek dışında bir değişiklik olmayacak, inandığım gerçekleri yine dile getireceğim, doğru olmadığına inandığım konularda eleştiri getireceğim, altı çizilmesi gereken başarılarda da ayakta alkışlayacağım...Tıpkı "dün" gibi...

Görev aldığım süreçte, gerek Anlayamazsınız Blog'un tarafsızlığına gölge düşürmemek için, gerekse de fikirlerimi doğrudan yetkili şahıslara iletebilme şansına sahip olacağımdan dolayı takımımız/kulubümüz/yönetimimiz hakkında herhangi bir yazı yazmama kararı almış bulunuyorum. Bu süreçte Milli Takım ile ilgili yazılarıma devam edeceğim. Bu kararımı anlayışla karşılayacağınızı umarım...

Rakip bench arkası, alt taraf, demirlerin hemen önünde buluşmak üzere...

Erinç Atilla

ÜST TARAFA DÖN