23 Ekim 2012 Salı

Zupan’ın Hikayesi

Her şey  serin bir Eylül’de Fucka ve Marko Milic gibi önemli basketbolcuların da gözlerini açtığı Ljubljana’nın kuzey batısındaki Kranj’da başladı. Takvimler 13 Eylül 1982’yi gösterirken, Zupan dünyaya gözlerini açtı. Doğuştan işitme engelli olması sebebi ile çocukluk yılları kolay geçmedi kendisi için. Eline ilk defa basketbol topunu aldığında ise yaşı 14 olmuştu. İşitme engellerin oluşturduğu milli takım’da kendisine hemen yer bulan Zupan, 17 yaşındayken de KD Slovan ile ilk profesyonel sözleşmesini imzalıyordu.

2005-2006 sezonu kendisinin öne çıktığı ilk sene oldu. Performansı onu çoğu gelecek vaat eden Sloven oyuncu gibi Union Olimpija’ya taşıdı. Fakat bu transfer bir çok duruşmayı da beraberinde getirdi, çünkü Zupan, Olimpija ile anlaşma imzalamadan Slovan’daki sözleşmesini tamamlamamıştı. Mahkeme süreçleri bittiğinde ise tarih çoktan 2007 olmuştu.

Takip eden sezonda, 24 Ekim 2007’de, Miha Zupan, Euroleague’de Montepashi Siena karşısında sahaya çıkarak tarihte bu seviyede oynayan ilk işitme engelli oyuncu oluyordu. Sezon sonunda kendisini Yunan ekiplerinden Trikalla’da bulan Zupan bir sene boyunca maddi sıkıntılarla boğuşan ekibin en iyi oyuncusu olmasına rağmen, takımı sezon sonunda 26 maçta sadece 7 galibiyet alarak sondan ikinci olabiliyordu. Nisan 2010’da ise Zupan arkasına bakmadan Yunanistan’ı terk ediyor ve arkasında bayağı bir çalkantı bırakıyordu. 2010-2011 sezonunu ise ilerde bizimle de rakip olacak Spartak St.Petersburg’da geçiren Zupan, burda Eurochallenge’da 24 dakika sahada kalırken, 9.7 sayı, 4.9 rebound ortalaması yapıyordu. Kariyerinde bir çok milli takım tecrübesi bulunmasının yanında, 2010 yılında WIDEX Yılın Sporcusu ödülünü de almıştı.

Buraya kadar baktığımızda Slovenlerin Brian Scalabrine’i olarak Miha Zupan işitme engelli olmasına rağmen profesyonel basketbol dünyasında etki yaratan, alkışlanacak bir oyuncu olarak gözüküyor. Ama işte her şey 24 Mart 2011’de ARENA’da sahaya çıkana kadar...NTVSpor’un da yayınladığı (ekranlara geldi mi bilmiyorum) maçta, ortada hiç bir şey yokken, bulduğu boş bir smaç sonrasında elleriyle cinsel organını tutup taraftara göstererek taraftarı tahrik eden de buraya kadar ayakta alkışlanmayı hak eden aynı Miha Zupan.

Telekom forması altında ARENA’ya gelecek Zupan’a tepkiler olacaktır, kolay unutan bir tribün değiliz, ne olumlu hareketleri ne de olumsuzları. Slovenya’nın Kranj şehrinde başlayan hikayenin son bölümleri oldukça çirkin. Bunu da herkesin bilmesi gerekir diye düşünüyorum...

NOBEN POT İTİ VEN* !!!

Erinç Atilla

*No Way Out

0 yorum / sen de yaz !:

ÜST TARAFA DÖN