9 Temmuz 2012 Pazartesi

Eurochallenge Grubumuz - 2012/2013

Geçtiğimiz hafta Eurochallenge kuraları çekildi ve hızlı bir giriş yaparak grubumuzdaki kesinleşen rakiplerimizden önce kesinleşmeyen tek rakibimize bakalım. Ligimizden Tofaş veya Estonya’dan Rakvere Tarvas grubumuza dördüncü olacak. Okey masasına sadece oturmak için oturan dördüncü kişi gibi, Rakvere Tarvas’ın bu kupada olması da sadece oynamak olmak için oynamaları. Estonya’da ligi üçüncü olarak bitiren Tarvas’ın kadrosu Estonya’lı oyuncularla dolu ve genel olarak Estonya’nın basketbol kalitesi de belli. Bu sebeple gruba dördüncü Tofaş olacaktır çok büyük ihtimalle.

Rakiplerimize bakmaya uzağa gitmeden Tofaş ile başlayalım. Koç değişikliğine giden Tofaş, kadrosunda bu seviyelerde iş yapma potansiyeli olan Kenan Sipahi (her ne kadar yüksek bütçeli takımlar transfer etmek için ciddi anlamda bastırıyorsa da), Ruzic ve İnanç Koç gibi oyuncuları tutarak, yanlarına iki sene aradan sonra tekrar Bursa’ya dönecek Josh Heytvelt’i ve Rucker Park efsanesi, açık alan oyunlarının ustası “Mr.68” Steven Burt Jr.’ı aldılar. Açıkcası şu an itibariyle, TBL’de bizim önümüzde olacak bir profile sahipler ve Eurochallenge’da da Top16 için mücadele edeceklerdir. Erdemir’de önemli işlere imza atan Ahmet Çakı lig ile aynı anda başka bir kulvarda mücadele edebilecek bir takım yaratabilecek mi sorusu, şu anda Tofaş için tek soru işareti diyebilirim.

Gruptaki diğer takımlar sanki bir tekrar bir araya gelme toplantısı havası yaratıyor. Krka, 2010-2011 sezonunda Top16 grubumuzda yer almıştı ve beraber o gruptan çıkarken, çoğu renkdaşımın şaşıracağı bir şekilde Ikonic’in performansı ile kupaya uzanan takım oluyordu. Tarihinde Slovenya şampiyonlukları olan Krka, bu sene ağırlıklı olarak Sloven oyuncularla mücadele etti. Daha önceki karşılaşmalarımızdaki kadrodan sadece küçük kardeş Dragic, Smiljan Pavic ve Jure Balazic kadrodalarında. Dragic ARENA’daki maçta potalarımıza 4 sayı bırakırken, Pavic 12 sayı-5 rebound, Balazic ise 15 sayı-4 rebound ile oynamıştı. İçerde 20 farkla geçtiğimiz Krka kendi evinde bizi 5 sayı ile mağlup edip bizi grup ikinciliğine mahkum ediyordu (ARENA’da kaybettiğimiz Antwerp Giants maçı sağolsun). Slovenya’daki maçta ise Dragic 9 sayı, Pavic 13 sayı-5 rebound, Balazic ise 13 sayı-6 rebound ile oynamışlardı. Belirtmek isterim ki, Dragic o günden beri basketbolunu oldukça geliştirdi geçtiğimiz sezon Eurocup’ta 11.3 sayı, 4.8 rebound ve 2.1 asist rakamlarını tuttururken, abisinin yanına gitmek için de yeterli kapasitede olduğunu kanıtladı. Her ne kadar Krka, finansal olarak güçlü bir ekip olamasa da (geçen sene zaten EL ön elemesini kabul etmemişlerdi) sahip olduğu ekol ve basketbol kültürü açısından her zaman tehlikeli bir takım. İlave olarak Eurocup tecrübelerini hesaba katarsak, bu sene de Eurochallenge’da sona kadar gitmeye en büyük adaylardan biri.

Etha, Güney Kıbrıs’ın üniversite takımı ve kendi sahasında barbarlık ve ırkçılık sergileyen Apoel taraftarı gibi bir taraftar gücü yok arkasında. Fakat yine de şimdiden yazmakta fayda var, konu Güney Kıbrıs olunca çok da güvenemiyor insan, karşısındakilere.  Güney Kıbrıs ligi’ni üçüncü bitirip playoff’lar sonrasında kupayı kaldıran taraf olan Etha’da kadro önceki karşılaşmamıza göre oldukça değişmiş durumda. Şu an itibariyle Dejan Cup, Thomas Massamba, Giorgos Anastasiadis ve Ken Tutt daha önce de bize karşı forma giymişlerdi. Deplasmanda son çeyrekteki performansımızla maçı kazanırken bize karşı Dejan Cup 4 sayı, Massamba 3 sayı, Anastasiadis 14 dakikada 0 sayı ile oynarken sadece Ken Tutt ürettiği 21 sayı-6 asist ile takımına ciddi katkı koyabilmişti. ARENA’da 18 fark atarken Etha’ya Dejan Cup 2 sayı, Massamba 4 sayı, Anastasiadis 18 dakikada 1 sayı ile oynamışlardı. Ken Tutt bu sefer 12 sayı üretirken, 4 top kaybı yapmıştı. Oldukça zayıf bir ligden geliyor olmaları sebebi ile Etha’yı bu gruptaki en düşük şansa sahip ekip olarak görüyorum.

Bu yorumları yaparken, henüz Cihan Büyükoral’ın Divan Kurulu’ndan talep ettiği “Salı’ya kadar süre” dolmamıştı ve basketbol takımımızla ilgili herhangi bir gelişme yaşanmamıştı, ilgilendiğimiz söylenen Andre Smith’in Krylia ile, Cenk Akyol’un Galatasaray ile kesin anlaşmaya varması dışında. İlk iki yarışının Tofaş, Krka ve bizim aramızda geçmesini beklemek bir gerçek, takım oluşturma konusunda kaybettiğimiz hergün ile şansımızın daha da azalacağı da kabul etmemiz gereken bir başka gerçek. Geçen sene sahip olduğumuz kadro bile bu gruptan “ancak” çıkabilecek görüntüdeyken, şu an itibariyle tek güvencemiz eşsiz taraftar gücümüz, zira elimizde altyapımızdan gelen 3 oyuncumuz dışında oyuncu ve koç bulunmuyor. Bakalım “Salı’ya kadar süre” dolduğunda (bu yazıyı yazdığım dakikalar itibariyle yaklaşık 24 saat içersinde) nasıl bir tablo ile karşı karşıya kalacağız.

Erinç Atilla
09.07.2012

0 yorum / sen de yaz !:

ÜST TARAFA DÖN