17 Temmuz 2012 Salı

Ufuk Sarıca Hakkında

Bugün itibariyle Ufuk Sarıca ile 2 yıllık anlaşma imzalayarak, 30 Mayıs sonrası dönemde Basketbol takımımıza ilk transferi de yapmış olduk.

Ufuk Sarıca, belki yaklaşık 10 sene önce bizde basketbol oynamış olabilir, uzun süre dönemin Türk Basketbolu düşünüldüğünde başarılı bir kariyeri de olmuştur. Fakat bize koç olarak geldiği için, saha içinde değil, saha kenarında ne yaptığına kısaca değinmek istedim.

Birincisi, Ufuk Sarıca'nın Anadolu Efes'teki 2011-2012 sezonu istatistikleri ile değerlendirilmesi taraftarı değilim, zira bizde çok daha farklı profilde oyuncularla çalışacak. Euroleague tecrübeli bir koçumuz oldu söylemi de bana çok mantıklı gelmiyor, zira Euroleague'de sadece 15 maç yönetti (6 galibiyeti var). Evet o seviyede maç yönetmek çok önemli bir kariyer noktasıdır ama kısa bir tecrübe olduğunu da benim gözümde bu durumu nötrleyen bir olgu.

Peki Ufuk, formasını astıktan sonra neler yaptı ? Beşiktaş'a 2003-2004 sezonunda oyuncu olarak transfer olmasına rağmen, sakatlığı sebebi ile sadece 1 maç oynayabildi. 2004-2005 sezonunda altyapılarla ilgili görevlerle koçluk kariyerine başlayan Ufuk Sarıca daha sonra Murat Didin'in yardımcısı iken, Murat Didin'in Mart'ta ayrılmasından sonra takımın başına geçti ve takımı ligi beşinci sırada bitirmesini başardı, playoff ilk turunda Galatasaray'a 3-0 ile elendiler. Takip eden 2007-2008 sezonunda Ergin Ataman'ın yardımcı antrenörü olarak yine Beşiktaş'da görev alan Ufuk Sarıca, Beşiktaş ile o zaman adı Uleb Cup olan Eurocup'ta Çeyrek Final'e kaldı. Aynı sezon ligi lider bitirmelerien rağmen playoff yarı finallerinde Türk Telekom'a elenmeleri süpriz olurken, takım içersinde yaşanan maddi sıkıntılar basketbol kulislerinde bu süpriz sonucun en önemli sebebi olarak gösteriliyordu.

Ergin Ataman, Beşiktaş'tan Efes Pilsen'e geçerken yanında Ufuk Sarıca da takım değiştirmiş ve oyuncu olarak özdeşleştiği klube geri dönmüştür. 2008-2009 sezonunda Efes Pilsen ile şampiyonluk yaşayan Ufuk Sarıca, takip eden sezonda aynı ekip ile finalde Fenerbahçe Ülker'e kaybediyordu şampiyonluğu. 2010-2011 sezonuna Perasovic ile giren Efes Pilsen'de işler istendiği gibi gitmeyince, Mart 2011'de direksiyona Ufuk Sarıca geçmişti. Playoff ilk turunda bizi 3-0 ile geçen Efes Pilsen, yarı finalde Fenerbahçe Ülker'e elenmişti. Geçen sezon ise oldukça iddalı bir kadro ile sezona başlayan Anadolu Efes'in kontrolünde yine Ufuk Sarıca vardı. Özellikle Avrupa cephesinde performans kadro ele alındığında yetersiz bulundu ve uzatmada kaybedilen Banvit maçı sonrasında Ufuk Sarıca yerini Zouros'a bıraktı.

2012-2013 sezonundan itibaren Karşıyaka'mızı yönetecek olan Ufuk Sarıca'nın koçluk geçmişini de en kısa haliyle yazmış olduk, umarım bilgilendirici olmuştur, zira oyuncuların geçmişleri kolay hatırlanıyor fakat koçlar söz konusu olduğunda hafıza biraz daha silikleşiyor.

Şahsi olarak doğru isim olduğunu düşünmediğim fakat yine de genç koç olması sebebi ile bir şansı daha Türk Basketbolu adına hak ettiğini savunduğum bir isim Ufuk Sarıca. Bugüne kadar görev aldığı takımlardan oldukça farklı bir ortamda görev alacak, en azından İstanbul dışındaki ilk koçluk görevi. Kariyerinde Karşıyaka'da koçluk yapmış olmasının kendisine sağlayacağı artı değerlerden daha fazlasını klubümüze kazandırmasını umut ediyorum ve kendisine bu yazı vesilesi ile sonsuz başarılar diliyorum...

Erinç Atilla

0 yorum / sen de yaz !:

ÜST TARAFA DÖN