12 Temmuz 2012 Perşembe

FIBA U20 Avrupa Şampiyonası

Karşıyaka’mız ile ilgili bu blog’da Milli Takımlar bazında yapılan bir şampiyona yazısı neden yer alıyor diye sormak temelde doğru olabilir. Fakat hepimizin kabul ettiği bir gerçek var ki, basketbol takımımız olarak genç yetenekleri öne çıkartan bir yapıya sahibiz. Bu sene de U20 Milli Takımımızda Onur Çalban ve Onur Kentli forma giyecek. Bir başka önemli konu ise, bu tip altyapı turnuvalarını takip etmenin, ilerde izleyeceğimiz transfer politikasında bize avantaj sağlayacağı. Tabi kafamda, oyuncu izleme komitesi gibi tamamen profesyonel olan ve yönetimlerden bağımsız uzun süreli bir görevlendirme almış komite oluşturulması düşüncesi var fakat, şu an için sanırım o noktadan bayağı uzağız.

Menajerlerin oyuncağı olmamak için, sporu iyi bilen yöneticilerimiz olmalı ve sadece menajerlerin önerdiği isimler üzerinden hareket etmemeliyiz. Bunu yapmak için de profesyonel olarak çalışan oyuncu izleme komitesinin oluşturulması öne çıkıyor. En yakında bakılması gereken adres ise Milli Takımlar bazında yapılan uluslararası turnuvalar. Doğaldır ki, burda bahsedeceğim isimler çoktan yetenekleri ile adlarından söz ettiren isimler, kalkıp klubümüzün alma potansiyeli olan genç oyuncuları (bütçemizi de göz önünde bulundurarak) herkese açık bir platformda zikredecek kadar dikkatsiz değilim.

Milli Takımımız C Grubu’nda yer alıyor ve rakiplerimiz İspanya, Letonya ve Gürcistan. Kağıt üstünde avantajlı olduğumuzu söyleyebilirim. 2006’da İzmir’de yapılan turnuva’da Ersan İlyasova’nın da yıldızlaşması ile gümüş madalya kazanmıştık. Geçen sene ise Furkan’ımızın performansı Milli Takımımızı çeyrek finale taşımıştı. Bu sene Furkan bu yaş kategorisinde mücadele edemiyor. Şafak Edge ile Samet Geyik’in diğer oyuncularımızdan bir adım daha önde olduğunu söyleyebilirim. Oyuncularımız Onur Çalban ve onur Kentli hazırlık döneminde spektaküler istatistiklere imza atmadılar fakat takıma net katkıları vardı. Slovenya’da bu iki oyuncumuzun performanslarını birer adım daha ileriye götürmeleri hem Milli Takımımız için hem de bizim için çok önemli.

Rakiplerimize baktığımızda İspanya 1992 Olimmpiyat Oyunları’nın ekmeğini yemeye devam ediyor ve altyapılarda hem basketbolda hem futbolda ciddi ağırlığı var. U18 Avrupa Şampiyonası MVP’si seçilen Alejandro Abrines Unicaja Malaga’da da süre bulan genç bir oyuncu ve bu turnuvada kendisini gösterecektir. Kendisinin en büyük destekçisi ise Joan Thomas olacak.

Letonya’da U19 Dünya Şampiyonası’nda parlayan 1993 doğumlu Kaspars Vecgaras’a dikkat çekmek istiyorum. Litvanya’da oynayan oyuncu çok yönlülüğünü kanıtlamış bir isim ve Avrupa basketbol arenasında kendisinden söz ettireceğe benziyor.

Gürcistan daha alt düzey takımlardan oluşan Division B’de şampiyon olan bir takım. Fakat Division A çok daha güçlü ekiplerden oluşuyor. Geçen seneki kadrolarından Duda Sanadze ve Merab Bokolishvili, belki NBA’e yolladıkları Tornike Shengelia kadar olamasa da ortalama üstü oyuncular.

Ölüm grubu olarak adlandırabileceğimiz A Grubu’nda Evan Fournier’den (2012 NBA Draft’inde seçildi) yoksun Fransa, Bilbao’da on üçüncülük gibi kendilerine yakışmayan bir derece elde etmiş Sırbistan, Karadağ ve Almanya yer alıyor.

Fransa A Milli Takım’ı için de adaylardan olan, geleceğin Tony Parker’ı, Vujosevic etkisi ile Partizan’a uzun seneli imza atan Leo Westermann’a dikkat. Geçtiğimiz turnuvada limitli oynama şansı bulan Kevin Mendy’den ise performansını arttırmasını bekliyorum.

Sırbistan’ı takip ederken kenar yönetimine de göz atmakta fayda var çünkü tanıdık bir isim var Aleksandar Dzikic’in yanında; Ceyhun Cabadak. Slovenya’da sadece parke’de değil, bench’te de temsil ediliyoruz (hoş, bildiğim kadarı ile Ceyhun Cabadak’ın klüpteki görevine son verilmişti). U19 Dünya Şampiyonası’nda gümüş madalya alan tüm kadro bu sene U20’de mücadele edecek, belki hemen bir madalya beklemek doğru olmaz ama adlarından söz ettirecekleri kesin. Nenad Miljenovic, Nemanja Krstic gibi jenerasyonunun öne çıkan oyuncularından bahsediyoruz.

Karadağ’da Joventut Badalona’da oynayan Marko Todovoric ve Radosav Spasjevic takımlarını ilerki turlara taşımaya çalışacak isimler olacaklardır.

Almanya yakın geleceğe yine uzunları ile damga vuracağa benziyor. Takımlarındaki Philipp Neumann her ne kadar Brose Basket’te limitli oynama şansı bulmuş olsa da kumaşını belli eden bir oyuncuydu sezon boyunca. Neumann’ın yanında dış atışlarda geçen sene 42% ile oynayan Mathis Mönninghoff yer alacak.

B Grubu’nda ise 2005 şampiyonu Rusya, Estonya, Yunanistan ve Ukrayna yer alıyor.

Rusya’da özellikle Artem Vikhrov’un performansını merak ediyorum çünkü hem kendisi Triumph Lyubertsy’de rakibimizdi hem de Kulagin ve Karasev gibi önemli isimlerle oynadı bu durumu kendi avantajına ne kadar çevirebildi merak konusu.

Estonya basketbol olarak komşularına göre hep geride kalmış bir ülke, aslında çok benzer coğrafya’da bu kadar fark olmaması gerekirdi. Oyuncu bakımından pas geçebiliriz.

Yunanistan bir süredir Milli Takımlar bazında başarısız, Olimpiyat Oyunları’nda da yer alamayacaklar. Anastasios Antonakis bu takımın herşeyi diyebiliriz. Fakat tek oyuncu ile bekledikleri madalyaya ulaşmamaları zor, bakalım yanına yaratabilecekler mi.

Ukrayna da Estonya ile aynı kaderi paylaşıyor, basketbol dünyasında çok önemli bir yere sahip değiller. Bunda belki de liglerindeki yabancı oyuncu ağırlığının etkisi de var. Bu takımı da pas geçebiliriz sanırım.

Dördüncü ve son grupta ise Litvanya, Slovenya, İsveç ve İtalya yer alıyor.

Litvanya U18 Dünya Şampiyonu olmuş kadrodan Dovydas Redikas ve Arnas Butkevicius ile bu turnuvada da kürsede yer almak istiyor. Ayrıca izlenmesi gereken bir oyuncu da efsanevi Arvydas Sabonis’in oğlu Tautvydas.

Slovenya ev sahibi avantajını sahaya yansıtırken, umutlarını Ziga Dimec’e bağlamış durumda. U18 Avrupa Şampiyonası’nda adından sıkça bahsettiren Dimec, bu turnuvanın da yıldız adaylarından.
İsveç, tecrübesiz oyunculardan kurulu bir kadro ile geliyor. Çok fazla şansları olduğunu düşünmüyorum.

Alessandro Gentile, İtalya’yı gümüş madalya  taşımıştı fakat bu sene bu rolü kim alacak sorusunun cevabı net değil. Süpriz bir isim olarka U18’den gelen Amedeo Tessitori diyorum cevap olarak.

Milli takımımıza, oyuncularımız Onur Çalban ve Onur Kentli’ye ve Ceyhun Cabadak’a Slovenya’da başarılar...

Erinç Atilla

0 yorum / sen de yaz !:

ÜST TARAFA DÖN