30 Temmuz 2012 Pazartesi

ŞAM-Pİ-YON !!!

Her ne kadar ülke medyasında ve internet sitelerinde çok fazla yer bulmamış olsa da, Letonya ve Litvanya'nın ortak düzenlediği U16 Avrupa Şampiyonası ve Egemen Güven'in bu şampiyonadaki performansını elimden geldiğince takip etmeye ve blog sayesinde aktarmaya çalıştım.
Yarı Final'e kalmamız ile beraber NTVSpor'un devreye girip yayınladığı maçlar sayesinde biraz daha fazla kesime ulaşan turnuva'da geriden gelip Sırbistan'ı yenerek adımızı Final'e yazdırdık ve devamında dün akşam da finalde Fransa'yı devirip, daha önce sadece 2 defa aldığımız (1977 ve 2005 yıllarında) kupayı tekrar ülkemize getirdik. Öncelikle Milli Takımımız'a tebrikler (evet her ne kadar federasyon başkanı olarak Turgay Demirel'in de katkısı olmuş olsa, Harun Erdenay ve Barbaros Akkaş'ın ortak açıklmasındaki gibi bu başarının mimarı olduğunu düşünmüyorum Turgay Demirel'in, zira 20 senede kazanılan ilk üç derecelerini sıraladığımızda ortada ciddi bir başarısızlık tablosu var, hele hele heba edilen jenerasyonları düşündükçe).

Karşıyaka özeline geldiğimizde, Egemen Güven'in ilk iki tur performanslarını daha önce yazmıştım. Egemen Çeyrek Final maçında Almanya'ya karşı efsanevi bir performans sergiledi; 26 dakikada 19 sayı, 9 rebound ve 5 blokla maçın en etkili oyuncusu oldu diyebiliriz. Yarı Final'de takımımız Sırbistan karşısında geriden gelip maçı kazanırken, Egemen de 24 dakikada 8 sayı, 5 rebound ve 5 blok ile oynadı. Final'de ise Egemen'in rakamları 25 dakika, 12 sayı, 6 rebound oldu.

Çeyrek Final ile beraber aldığı süreleri ve takıma yaptığı katkıyı arttıran Egemen, sadece Sırbistan maçında düşük bir yüzde ile oynadı diğer maçlara kıyasla. Çeyrek Final ile başlayan 3 maçlık seriyi dikkate alırsak, Egemen'in ortalama istatistikleri 25 dakika, 13 sayı, 6,67 rebound ve 3,33 blok oluyor. Bu rakamlarla beraber Egemen'in tüm turnuva ortalaması 20,53 dakika, 11,33 sayı, 5,33 rebound ve 1,78 blok. Ham rakamlar yerine verimliliğine baktığımızda, dakika başına 0,41 puan gibi ciddi bir üretim görüyoruz. Bu verimlilik seviyesini ilerki seviyelerde de bulması durumunda çok önemli bir oyuncu olacağı sinyalini perçinlemiş oldu. Kendi yaş grubunda Avrupa Şampiyonu olan bir ekipte bu rakamlara çıkmak kolay iş değil. Birebir karşılaştırma için değil, örnek için söylüyorum, geçen sezon ligimizde bu verimlilik puanı veya daha üstünü maç başına 10 dakikadan fazla süre alarak yapabilen 9 tane oyuncu var (Shumpert, Ersan, Jelovac, Zoran Erceg, Deron Williams, Pops Mensah Bonsu, Omar Sneed, Stimac ve Chatman).

Egemen'e özel tebriklerimizi gönderirken, kendisinde başlayacak 2012/2013 sezonunda başarı dileklerimi şimdiden gönderiyorum.

Erinç Atilla

0 yorum / sen de yaz !:

ÜST TARAFA DÖN