19 Temmuz 2012 Perşembe

Slovenya'dan Dönerken

Dün Milli Takımımız Litvanya'ya karşı farklı mağlup oldu ve İspanya'nın da kaybetmesi ile beraber 5'li averaj sonucu Fiba U20 Avrupa Şampiyonası macerasını sonlandırdı. Dünkü farklı mağlubiyetin sebeplerinden biri hiç kuşkusuz bir gün önce ev sahibi Slovenya'ya karşı alınan son saniye mağlubiyetinin psikolojik yüküydü fakat turnuvaya neden erken veda ettiğimiz daha detaylı bir şekilde incelenmeyi hak ediyor. Bu görevi ilgili kişilere bırakıp oyuncularımız neler yapmış kısaca ondan bahsetmek istiyorum.

Milli Takımımızda Onur Çalban ve Onur Kentli ile temsil ediliyorduk. Onur Çalban, bizde 2011-2012 sezonunda bulduğu sürelere paralel süre bulurken, Onur Kentli ligde 7 dakikaya yakın süre almışken, Slovenya'da 19 dakika ortalaam tutturdu, ilk turda Gürcistan maçında hiç oynamadı. Çalban'ın en çok süre aldığı maç 18 dakika ile açılış maçımız İspanya maçı olurken, Kentli, Letonya ve İtalya karşısında 22'şer dakika sahada kaldı. Çalban'ın süreleri ilk turun ardından azalırken, Kentli'ninkiler ise arttı (Çalban'ın süreleri 11 dakikadan 7 dakikaya, Kentli'nin süreleri ise 17 dakikadan 19 dakikaya).

İstatistiklere resmi siteden de ulaşabilirsiniz fakat ben maç kırılımları ile aşağıya bu iki oyuncumuzun istatistiklerini ekliyorum. Konuşmak istediğim nokta ise bu rakamlar değil.


Her oyuncunun takıma yaptığı katkı, ürettiği verimlilik üzerinden değerlendirilmesi gerektiğine inanan bir kişiyim. Farklı süreler alan oyuncuların ham istatistikleri ile değerlendirilmesi doğru olmayacaktır. Farklı platformlardaki kişilerden destek alarak oluşturduğum, zaten fantasy league oyunlarında da kullanılan, verimlilik hesaplamalarıma göre toplam verimlilikten ziyade, sahada kaldığı süre başına aldığı verimliliklerle konuşmak en adil yöntem diye düşünüyorum. O sebeple özetle söyleyebilirim ki, Çalban ligde dakika başına 0,17 verimlilik puanı üretirken, kendi yaş grubunda bu rakamı 0,30'a çıkarmış durumda. Kentli ise ligde 0,07 puan üretebilirken, Slovenya'da 0,19 verimlilik puanı üretmiş. Karşılaştırmak için yazıyorum, İlkan'ın ligdeki dakika başına verimliliği 0,33 idi, Birkan'ın ise 0,34. Bu istatistiklerle genel kanının aksine Onur Çalban'ın lige daha hazır olduğunu söyleyebiliriz. Dikkat edilecek tek unsur, kolay girdiği faul problemi. Kentli ise özellikle iki sayılık oyunlarda belirli bir istikrar gösteriyor. Demek ki kendisine, rahat hissettiği hücum setlerinde sayı üretmesi için lig maçlarında güvenebiliriz. Henüz belki ikisi de ilk beş oyuncusu seviyesinde değil fakat bu sene ligde de aldıkları süreleri arttırıp önümüzdeki seneden itibaren kadromuzda güvenebileceğimiz isimler haline gelmelerini izleyebileceğimizi düşünüyorum.

Erinç Atilla

0 yorum / sen de yaz !:

ÜST TARAFA DÖN